Roma İmparatorluğu'nun tarih sahnesinde bir dönüm noktası olan "Rubicon'u Geçmek," Julius Sezar'ın kaderini belirleyen kritik bir anı simgeliyor. MÖ 49 yılında, Sezar, sınır nehri Rubicon'u geçerek bir savaş kahramanından bir asiye dönüşmüş ve Roma İmparatorluğuna uzanan zorlu ve dönüş olmayan bir yola ilk adımı atmıştı. Sezar, Roma'nın en üst düzey lideri olan konsül olma amacıyla bu çarpıcı adımı attı.
M.Ö. 59 yılında Sezar zafer alayından vazgeçerek ve birliklerin terhis ederek konsüllüğe adaylığını koydu ve kazandı. Bu dönemde Sezar, Pompeus ve Crassus'u aralarındaki husumeti bir kenara bırakarak beraber çalışmaya ikna etti ve I. Triumvirlik kuruldu bir süre gizli kalan bu ittifak sayesinde Pompeus ve Crassus, Sezar aracılığıyla istedikleri kanunları geçirdiler. Sezar konsül görevi bittikten sonra Cisalpina Galya, İlirya ve Gallia Transalpina valisi oldu. Bu süreçte bu ittifakta sıkıntılar oluştuysada çözüme kavuştu ve Crassus'un Suriye valiliği sırasında Partlarla olan savaşında ölümüne kadar sürdü.
Crassus'un ölümü ile neredeyse aynı zamanda Sezar'ın kızı ve Pompeus'un karısı olan Iulia'nın ölümüyle Pompeus ve Sezar ittifakı daha da sarsıldı. Sezar yeni bir evlilik bağı kurmayı teklif ettiyse de Pompeus kabul etmedi.
M.Ö. 58 yılında Galya, bir belirsizlik dönemindeydi. Kabileler Transalpin Galya'ya saldırılar düzenliyor ve orta Galya'da iki kabile arasında devam eden bir mücadele bulunmaktaydı. Bu Roma'nın ittifaklarını ve politikalarını dolaylı olarak etkiliyordu.
Galya Savaşlarının ilk çatışması Nisan 58 M.Ö.'de Sezar'ın, göç eden Helvetlerin Roma topraklarından geçmelerini engellemesi ile başladı. Onları yenilgiye uğratarak geldiği yere gönderdi. Ardından kuzeye ilerleyen Sezar, müttefik Kelt kabilelerinin Ariovistus (Bir Germen kralı) karşısında yardım taleplerine cevap verdi ve Vosges Muharebesi'nde onları mağlup etti.
MÖ 52 yılında Arverni kabilesinden Vercingetorix'in liderliğini yaptığı yeni bir isyan tüm Galya'ya yayıldı. Vercingetorix tüm Galya kabilelerini bir araya getirmeyi başarmış ve Sezar'ı Gergovia Savaşı da dahil birkaç çarpışmada yenerek askeri yeteneğini göstermişti ancak Sezar'ın Alesia Savaşı'ndaki özenle hazırlanmış kuşatma planı karşısında nihayet teslim olmak zorunda kalmıştı. Ertesi yıl boyunca süren dağınık isyanlara rağmen Galya Sezar tarafından fethedildi.
M.Ö. 51 yılı itabari ile Sezar Galya'yı fethetmiş Galya kralına dz çöktürmüş ve Pompeus'un Doğu zaferlerinden aşağı kalmayacak bir zafer kazanmıştı. Zaferlerinin ardından eve dönmek bir zafer alayı düzenlemek ve M.Ö. 48 yılı için konül adayı olmak istiyordu. Fakat Pompeus ve Sezar arasındanki rekabet kızışmı ve artık Romalıların tek muzaffer komutanı olmayan Pompeus Sezar'ın ona eşit olmasını kabul etmiyordu.
Pompeus'a Sezar senatoya itaat etmeyi kabul etmezse ne olacak diye sorulduğunda "Oğlum bana sopa ile saldırmak isterse ne olur ki?" şeklinde kendini beğenmiş bir cevap veriyordu. Bu tür açıklamalar ile Sezar'a karşı muhalefet artıyordu. Sezar'ın geri çağırılması için baskılar artıyordu. MÖ 50 yılında Pompey'in önderliğindeki Senato, prokonsüllük görevinin sona erdiği gerekçesiyle Sezar'a Roma'ya geri dönmesi ve ordusunu terhis etmesi emrini verdi. Dahası, Senato Sezar'ın in ikinci kez konsül seçilmesini de yasakladı. Sezar, konsüllerin kullandığı dokunulmazlık hakkı ya da ordusunun gücü arkasında olmadan Roma'ya girmek istemiyordu. Pompeus, Sezar'ı başkaldırı ve vatana ihanetle suçladı. Sezar'ın bir karar vermesi gerekiyordu ve Ceaser kazanmak zorunda olduğu yola girdi Rubicon'u geçti, artık Sezar bir asiydi.
Comentarios